Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Foarút 3 - SC Franeker 4

Foarút 3 - SC Franeker 4

Foarut 3

1 - 5

SC Franeker 4

Competitie

Mannen beker reserve zaterdag poulefase Groep 2 42

Datum

3 september 2022 13:30

Scheidsrechter

D. Telenga

Accommodatie

Sportpark Schatzenburg
Rypsterdyk 23
9036JE
MENAAM
tel. 06-12143791

Met teveel dikke proppen raakt de boel op een gegeven moment verstopt

Vrijdagavond was ik op huisbezichtiging. In de buurt Huizum in Leeuwarden was er open huis. Het betrof een woning die van buiten en op een afstandje bekeken prima verzorgd eruit zag. Bij binnentreden van de hal werd ik enigszins verrast. Zo keurig het vastgoed buitenom leek, zo achtergesteld bleek het onderhoud aan het gebouw aan de binnenzijde. Hier en daar was al wel vast begonnen met breekwerk, enkele nieuwe gipsplaten wandjes geplaatst en in een aantal kamers was de boel geïsoleerd. Desalniettemin diende, voor de huidige maatstaven en normen, de wc/douche, bijkeuken, keuken en volledige bovenverdieping zo’n beetje nog een renovatie te ondergaan. Er zat bijvoorbeeld nog zo’n wc in die, dat als je een pot augurken of een tampon doorspoelt of te veel wc papier gebruikt, zomaar verstopt kan raken (mag ik dan ook iedereen aanraden vanaf deze plek om dat liefst dan ook niet door de wc te spoelen, onafhankelijk van wat voor wc en afvoerdiameter je ook hebt). Als er op een gegeven moment te veel dikke proppen tegelijk in de aan of afvoer zitten in combinatie met een laag watervolume in de spoelbak, en als gevolg daarvan lage stroming snelheid, ja dan weet je het zelf ook wel. Dat is vragen om problemen en nog een hele klus om weer te klaren.

Afgelopen zaterdag toen ik mijn zoveelste rentree maakte op Sportpark Schatzenburg moest ik aan bovenstaande denken. Wat is dat toch een prachtig complex, en wat staat daar toch een dito clubgebouw. Hele behulpzame medewerkers achter de bar ook. Met koffie in de hand liep ik dan naar het oefenveld waar al druk opgewarmd werd. In zekere zin niet nodig, gezien de zinderende hitte die vanaf het toplaagje van het veld, via je klamme scheenbeschermers en dan langs het hele bezwete lichaam je hoofd bereikte. Spontane transpiratie en in sommige gevallen zelfs sprake van opvliegers. Volgens mijn fysio is het ook bij zulke omstandigheden wel ten zeerste aan te raden om de spieren op te warmen en voor te bereiden op de inspanningen die nog zullen volgen, het is een betrouwbare professional. Op het hoofdveld werd de wedstrijd van de junioren afgefloten. Foarút 3 kon zich naar het wedstrijd veld begeven. Iedereen in een prachtig rood-zwart tenue, om de eer van de vereniging hoog te houden. Daar legde ik de link, maar eigenlijk pas achteraf natuurlijk, met het uiterlijk vertoon van het huis dat ik had bezocht. Veel moeite was al gestoken in de presentatie, en toch was er nog veel werk in uitvoering.

Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en stijl kun je de zaken op die manier aanpakken. De wedstrijd stond op het punt te beginnen, met in de goal Arjan, in de verdediging Vincent, Lammert, Simon en Warner, op het middenveld Mark, Pierre, Joost en Viktor, in de voorhoede Rutmer en Andries. Op de reservebank Willem-Jetse, Ellen, Edwin, Fokke, Aleks en Sijbe. Een aantal van de reservespelers had op vrijdagavond ook al een partij gevoetbald en genoot zo van een welverdiend moment om nog op adem te komen. In eerste instantie werd er bij vlagen best behoorlijk getikt. Hier en daar een slordigheid waardoor de spits van Franeker, enkele tellen daarvoor nog geroemd om zijn staat van dienst door een aantal reservespelers van Foarút, alleen op de keeper af kon stormen. Het bleek dat zelfs bij deze ervaren speler enig routine ontbrak zo aan het begin van het seizoen, en de afronding vanaf een meter of tien zou dan ook nog maar net in de ballenvanger belanden. Niettegenstaande dat dit een duidelijke waarschuwing was aan de defensie van de thuisspelende ploeg. Het werd op dat moment ook duidelijk dat de dienstdoende keeper beter het gele shirt aan had kunnen trekken. Geheel in het zwart gekleed had de warmte in combinatie met de brandende zon een nadelig effect op zijn handelen. Door de warmte bevangen en vermoedelijk daardoor een mist van verwarring deed hij een paar passen terug, in plaats van uit het doel te sprinten en de bal op te pikken. Dit zou een voorbode zijn voor meerdere spelers die, door een wisselende combinatie van factoren, steken zouden laten vallen.

Er brak een sterke periode aan voor de Feintsjes, flitsend spel, mogelijk een effect van het feit dat een aantal oud eerste elftal spelers weer in één team hetzelfde doel nastreefden. Aangevuld met ambitieuze jonge gasten die hun fysieke piek nog moeten bereiken. Een-tweetjes op het middenveld, Franeker had het nakijken, en vanaf een respectabele afstand was het Joost die de linkerhoek van het doel trof. 1-0. Euforie op en rond het veld. We worden kampioen. Deze vreugde was van korte duur, een onnodige overtreding op twintig meter van de goal van Foarút. Een sterk spelende middenvelder van Franeker legde aan, en schoot de bal zo in de winkelhaak van de kruising. Dit zou de ommekeer betekenen. Af en toe deelde Foarút nog wat speldenprikjes uit. Een samenloop van ongelukkige keuzes, afwijkende resultaten van goedbedoelde maar iets minder uitgevoerde passes, gebrek aan conditie en snelheid, verzorging van het spel dat gedurende negentig minuten in dalende trend raakte, samenspel dat nog niet was ingesleten, roulatie van de bal die niet hoog genoeg lag en bij tijd en wijle het roekeloos naar voren jagen van de bal, werkten allemaal in het voordeel van de bezoekende ploeg.

Na enige tijd was het dan ook open huis bij Foarut 3. Een eindstand van 1-5. Net als bij het pand dat ik de avond ervoor had bezocht was er de realisatie dat ook hier nog een hele klus is te klaren. Dat geeft niet, het is werk in uitvoering. Met de juiste mensen, de juiste instelling, voldoende aandacht en inzet is er heel wat moois van te maken. Wellicht verstandig om eerst die dikke proppen (waar de schrijver zichzelf ook toe rekent) eens aan te pakken.

Enkele hoogtepunten: aantal maal dat grensrechter Jos gevlagd heeft voor buitenspel 1x, omhaal van Willem-Jetse wat net geen doelpunt mocht worden 1x, aantal maal dat scheidsrechter Telenga het spel stil legde voor een drinkpauze 2x, debuut van Aleks, Lammert droeg bij zijn wissel de aanvoerdersband over aan Rutmer, overtredingen van Simon die leiden tot een kaart 0x, hoeveelheid tijd in minuten die Edwin tijdens de wedstrijd doorbracht met zijn handen op zijn knieën 4.3, aantal maal dat Viktor bij een hoekschop op doel kopte 2x.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!