Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Vv Foarut en KNVB starten pilot met vrouw in categorie A mannen

Vv Foarut en KNVB starten pilot met vrouw in categorie A mannen

4 augustus 2020 10:00


De KNVB start in het seizoen 2020/’21 in samenwerking met vv Foarut een pilot om vrouwen in het amateurvoetbal mee te laten doen in categorie A bij de mannen. Ellen Fokkema (19) krijgt dispensatie om in het eerste mannenteam van vv Foarut, dat uitkomt in de vierde klasse, mee te voetballen. Naar aanleiding van de resultaten van de pilot zal de KNVB evalueren of er een goede basis is om vrouwen en mannen uiteindelijk gemengd in categorie A te laten voetballen, en de reglementen daarop definitief te wijzigen.

Meiden kunnen nu vanaf de jongste pupillen tot en met Onder 19 gemengd voetballen. Zodra jongens echter vanuit Onder 19 doorstromen naar categorie A van de mannen, dan wordt de vrouw gedwongen in categorie B bij de mannen of in een vrouwenteam te gaan voetballen. Door op individuele basis dispensatie te verlenen en goed te monitoren, zoals nu bij vv Foarut gaat gebeuren, kan de KNVB in de toekomst een goede visie formuleren op dit vraagstuk, maar zo ook de vrouwen die daarvoor in aanmerking komen de ruimte geven om het spelen in categorie A te ervaren.

“Fantastisch dat ik in dit team kan blijven spelen”, reageert Ellen Fokkema, speelster van het eerste elftal van vv Foarut. “Ik speel al sinds m’n vijfde met deze jongens samen en vond het toch wel jammer dat ik volgend jaar niet meer met ze in een team zou kunnen voetballen. Vanuit de KNVB kreeg ik altijd het advies om zo lang mogelijk bij de jongens te blijven spelen, dus waarom zou het niet kunnen? Het is een hele uitdaging, maar dat prikkelt mij alleen maar meer. Ik heb de club gevraagd of er iets mogelijk was en samen hebben we het verzoek bij de KNVB neergelegd. Ook m’n teamgenoten reageerden enthousiast dat ik bij ze kan blijven. Hoe het gaat lopen, durf ik niet te zeggen, maar ik ben sowieso heel gelukkig dat ik aan deze pilot mee mag doen.”

“Ieder jaar komt er wel een verzoek binnen van een vereniging om een vrouw te kunnen laten voetballen in hun eerste mannenteam”, weet Art Langeler, directeur voetbalontwikkeling bij de KNVB. “Naar mijn mening is het bijzonder dat meiden op alle niveaus gemengd mogen voetballen, maar zodra jongens vanuit Onder 19 doorstromen naar categorie A van de mannen moeten ze verder voetballen zonder de vrouw in hun team. De KNVB staat voor diversiteit en gelijkwaardigheid en we vinden dat er voor iedereen op elke manier ruimte moet zijn in het voetbal. Bovendien is er in deze gevallen sprake een mooie sportieve uitdaging die we niet willen blokkeren. Daarom starten we met deze pilot, de ervaring zal leren of en hoe het werkt. We zullen in nauw overleg met de club monitoren hoe het gaat. Op basis daarvan zouden we een reglementswijziging kunnen toepassen.”

Het vrouwenvoetbal werd in Nederland in 1971 erkend en maakt sindsdien officieel deel uit van de KNVB. Het gemengd voetbal werd in 1986 geïntroduceerd. Deze stap maakte het in eerste instantie mogelijk om jongens en meiden tot en met twaalf jaar met en tegen elkaar te laten voetballen. Gemengd voetbal breidde zich in de daaropvolgende jaren uit naar de competities voor de oudere jeugdcategorieën: in 1995 tot categorie B. Sinds 1996 kunnen jongens en meiden ook in de categorie A jeugd met en tegen elkaar spelen. Het gemengd voetbal zorgde ervoor dat meiden in ieder dorp en in iedere wijk van een stad in staat waren om zich aan te sluiten bij een voetbalclub. Vandaag de dag is het heel normaal dat jongens en meiden samen voetballen, met name in de pupillen spelen veel jeugdspelers gemengd.

WhatsApp_Image_2020-08-03_at_16.23.46.jpeg

Foto: Henk Jan Dijks - www.henkjandijks.nl

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!